W jaki sposób powstaje sok z cytryny?
Cały proces produkcji soku z cytryny rozpoczyna się od dokładnego mycia owoców. Jako jedna z nielicznych polskich firm korzystamy ze specjalnej maszyny do cytrusów, która pozwala także na przetwarzanie pomarańczy, grejpfrutów i mandarynek. Po wyciśnięciu soki poddawane są lekkiej pasteryzacji w temperaturze 78 stopni, co sprawia, że dłużej zachowują świeżość, nie tracąc równocześnie cennych wartości odżywczych. Wyrób końcowy rozlewany jest do kilku rodzajów opakowań. Nie dodajemy do nich żadnych konserwantów, barwników, ani innych potencjalnie groźnych substancji, więc są one w 100% naturalne. Powoduje to jednak, że otwarty sok z cytryny należy przechowywać w lodówce, a zanim to się stanie, jak wszystkie przetwory, trzeba je trzymać w zaciemnionym miejscu. Warto na to zwrócić uwagę szczególnie podczas upałów.
Soki mogą być rozlewane do 330-mililitrowych butelek, których kompaktowa forma pozwala na szybkie zaspokojenie pragnienia po odkręceniu zakrętki w dowolnej sytuacji, ale również do większych kartonów przeznaczonych między innymi do użytku w gastronomii. Pudełka mogą mieć pojemność 3 lub 5 litrów i są wyposażone w aseptyczny kranik.
Sok z cytryny — dlaczego warto kupić?
Za wypicie szklanki soku z cytryn, można otrzymać order uśmiechu, ponieważ jest on tak kwaśny, że ta prosta czynność stanowi prawdziwe wyzwanie. Można go jednak rozcieńczyć z wodą i innymi składnikami. W ten sposób powstaną różnego rodzaju lemoniady, drinki i napoje izotoniczne. Jeśli potraktujemy sok cytrynowy 100% jako zamiennik surowego owocu, to możemy go także dodawać do wszelkiego typu herbat i naparów. Tak naprawdę trudno sobie wyobrazić sztukę kulinarną bez soku z cytryny. Cytryna ze względu na swój wyjątkowy kwaskowaty posmak jest często wykorzystywanym w gastronomii owocem. Dodana do napojów sprawia, że stają się one bardziej orzeźwiające i skuteczniej zaspokajają pragnienie. Chociaż trudno wypić szklankę soku z cytryną w czystej postaci, lemoniadę wszyscy lubią.