Syrop z pędów sosny
W domach naszych babć syrop z pędów sosny zajmował ważne miejsce na półce w spiżarce. Nie bez powodu! Jest nie tylko zdrowy, ale także wspaniale smakuje. To idealny dodatek do rozgrzewającej herbatki jesienią, który śmiało może zastąpić miód czy cukier. Syrop z pędów sosny dla dzieci to fajna propozycja polewy na słodkie placuszki czy naleśniki. Jak jeszcze możemy go spożywać?
Jak powstaje syrop z pędów sosny?
Produkcja tego syropu wymaga cierpliwości i… rozpoczęcia zbiorów wczesną wiosną. Na przełomie kwietnia i maja należy zebrać młode pędy, które w tym czasie są lepkie i zawierają duże ilości naturalnego miodu. Następnie trzeba je porządnie umyć, ponacinać i umieścić wraz z cukrem w słojach. W takich warunkach wszystko „leżakuje”, aż po kilku dniach otrzymujemy syrop z pędów sosny dla dzieci, dorosłych- wszystkich smakoszy tego specjału. Gotowy płyn przelewamy do specjalnych opakowań, które gwarantują maksymalną świeżość oraz zachowanie aromatu i smaku.
Ważny jest nie tylko termin zbioru
Idealny syrop z pędów sosny powstanie tylko wtedy, gdy zbierzemy je w odpowiednim miejscu. Musi to być teren niezanieczyszczony spalinami, z dala od ważnych dróg czy ośrodków przemysłowych. Ważne jest również, aby pędy były zbierane z młodych sosen, samosiejek rosnących na nasłonecznionym i piaszczystym terenie. Wszystkie te aspekty mają ogromny wpływ na ostateczny smak i walory syropu z pędów sosny, który otrzymamy. O nich wszystkich cały czas pamiętamy, kiedy produkujemy dla Państwa nasz syrop.
Za co kochamy syrop z pędów sosny?
Syrop z pędów sosny dla dzieci będzie szczególnie atrakcyjny ze względu na słodki smak. Charakteryzuje się przyjemnym posmakiem, przynoszącym na myśl aromat lasu. Również kolor tego syropu jest kuszący. Ten złoto-bursztynowy, gęsty płyn jest nieco podobny do miodu pszczelego. Jednak dzięki rzadszej konsystencji znajduje szersze zastosowanie w kuchni.
Do czego możemy dodać syrop z pędów sosny?
Herbata, kawa, ciepłe mleko- jest wiele napojów, do których możemy dodać syrop sosnowy. Nie tylko go osłodzą, ale również dodadzą pysznego aromatu. Poza ciepłymi płynami jest szereg dań, do których możesz wykorzystać syrop z pędów sosny. Dla dzieci będzie pysznym składnikiem wielu deserów: naleśników, racuchów, placuszków, ciast, a nawet lodów — jako naturalna polewa.
Syrop z pędów sosny sprawdzi się dla baristów
Syrop sosnowy możemy wykorzystać nie tylko w domu. Słodkie likiery na bazie sztucznych aromatów i dodatków, kawiarnie i cukiernie z powodzeniem zastępują tym naturalnym produktem. Można go dodać nie tylko do kawy, ale także do przepisów na idealne ciasta czy firmowe desery. Syrop z pędów sosny dla dzieci może być bazą naturalnej oranżady- wystarczy dodać mineralną wodę gazowaną.
Pojemność idealna zarówno dla rodzin, jak i gastronomii
Nasze syropy z pędów sosny sprzedajemy w butelkach z korkiem oraz w opakowaniach o pojemności 3 l. Dzięki temu, że jest on bardzo wydajny, objętość 3 l wystarczy na dłuższy czas dla dużej rodziny czy niewielkiej gastronomii.