Kiszone soki i warzywne zakwasy
Soki z kiszonek cieszą się w ostatnich latach coraz większą popularnością. Soki kiszone, czyli soki z produktów fermentowanych są bogate w błonnik oraz witaminy: A, C, E i K. Poprawiają apetyt i pozytywnie wpływają na kwasowość w żołądku.
Soki z kiszonek są obecnie bardzo modne, ale z ich dobroczynnych właściwości korzystały także nasze babcie. Już one wiedziały, że sok z kiszonych ogórków czy kiszonej kapusty to znakomity sposób na wzmocnienie odporności i oczyszczenie organizmu.
Zakwas z warzyw przygotowuje się w procesie fermentacji. Umyte warzywa razem z przyprawami zasypuje się solą i zalewa gorącą wodą. Tak przygotowana mikstura fermentuje około 10-14 dni. Po tym czasie uzyskujemy zdrowy i bogaty w dobroczynne właściwości sok z kiszonych warzyw.
Sok z kiszonych warzyw znajduje fanów szczególnie wśród amatorów kwaśnych smaków. Często zdarza się, że kobiety w ciąży mają ochotę na sok z kiszonych ogórków. Jest to naturalna zachcianka, ponieważ zakwas z warzyw bogaty jest w witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego przebiegu ciąży.
Soki z kiszonek a probiotyki
Soki kiszone dzięki zawartości probiotyków wspomagają organizm w utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelitowej. Wpływają na rozrost dobrej flory bakteryjnej (bakterii takich jak: Lacidobacillus reuteri, L. rhamnosus, L. plantarum, L. brevis, L. paracasei). Mówi się, że jelita to drugi mózg człowieka. Coraz więcej badań naukowych potwierdza bowiem, że odpowiedni mikrobiom jelitowy wpływa na zdrowie psychiczne i ogólny stan organizmu. Zakwas z warzyw może zatem stanowić wsparcie w walce z obniżonym nastrojem.
Soki kiszone – zakwas z buraków
Zakwas z buraków posiada właściwości krwiotwórcze, przeciwnowotworowe i uspokajające. Ma dobroczynny wpływ na pracę nerek. Jest również naturalnym probiotykiem, czyli składnikiem, który pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową. Obniża także poziom tzw. złego cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi. Picie zakwasu z buraków zaleca się szczególnie ciężarnym i osobom z obniżoną odpornością. Fanom ostrzejszych smaków polecamy nasz zakwas z buraków z chrzanem.